Αντιγήρανση-Φωτογήρανση

Ο χρόνος, η έκθεση στον ήλιο, η κληρονομικότητα, η διατροφή και το κάπνισμα δρουν σωρευτικά και αλλοιώνουν σταδιακά την υφή και την ποιότητα του δέρματός μας. Η επίδραση αυτή γίνεται ολοφάνερη στο πρόσωπo.

Πρόληψη

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Μέτρα όπως η αντηλιακή προστασία τις ημέρες με ηλιοφάνεια (όχι μόνο το καλοκαίρι), η σωστή διατροφή, η επαρκής ενυδάτωση, η αποφυγή καπνίσματος και ο ύπνος με σταθερό ωράριο μπορούνε να μας βγάλουν κυριολεκτικά ασπροπρόσωπους εώς τα πρώτα -άντα.

Γήρανση και δέρμα:

Μέτρα πρόληψης για ομορφιά και υγεία

Η γήρανση του δέρματος οφείλεται βασικά σε δύο κατηγορίες παραγόντων.

Η πρώτη κατηγορία είναι οι ενδογενείς παράγοντες που έχουν σχέση με το DNA, τα γονίδια και την κληρονομικότητα. Η δεύτερη κατηγορία παραγόντων έχουν σχέση με το περιβάλλον.

Η ενδογενής γήρανση του δέρματος είναι μια συνεχής διαδικασία καθόλη τη διάρκεια της ζωής.

Αρχίζει συνήθως στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής, δηλαδή γύρω στην ηλικία των 25 ετών. Μέσα στο δέρμα η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται και οι ιδιότητες της ελαστίνης αλλοιώνονται γεγονός που κάνει το δέρμα πλαδαρό.

Η ενδογενής γήρανση ελέγχεται από τα γονίδια του κάθε ανθρώπου.

Η ταχύτητα της είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτάται από το γενετικό υλικό που κληρονόμησε ο κάθε άνθρωπος από τους γονείς του. Τα σημεία της ενδογενούς γήρανσης του δέρματος δεν γίνονται αντιληπτά από την αρχή της εν λόγω διαδικασίας.

Σταδιακά με την πάροδο των δεκαετιών γίνονται εμφανή και σε αυτά περιλαμβάνονται:

  1. Λεπτές ρυτίδες
  2. Λεπτότητα και διαφάνεια του δέρματος
  3. Απώλεια του λίπους που βρίσκεται κάτω από το δέρμα
  4. Ξηρότητα δέρματος
  5. Μείωση της ικανότητας εφίδρωσης
  6. Γκρίζα μαλλιά
  7. Εμφάνιση τριχών σε περιοχές που αυτό δεν είναι επιθυμητό
  8. Λέπτυνση των νυχιών, εμφάνιση αυλάκων στα νύχια και εξαφάνιση του μισοφέγγαρου που βρίσκεται στη βάση του κάθε νυχιού
  9. Χαλάρωση με πτώση του δέρματος λόγω της υποχώρησης κάτω από το δέρμα των οστών των οποίων η μάζα μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας.

Με την πάροδο του χρόνου και τη συνεχή έκθεση στον ήλιο παρατηρείται αυτό που λέμε φωτογήρανση. Είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας δράσης του ηλίου πάνω στο δέρμα μας. Το οποίο προκαλεί αλλοίωση του φυσιολογικού χρώματος.

Οι δυσχρωμίες όπως  ονομάζονται αλλιώς Οι δυσχρωμίες είναι η συσσώρευση μελανίνης σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος. Προκαλούνται όταν η μελανίνη παράγεται σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι στο υπόλοιπο δέρμα.

Αυτό συνήθως συμβαίνει για να προστατευτεί η επιδερμίδα από τον ήλιο, αυξάνοντας την παραγωγή μελανίνης στα μελανοκύτταρα. Οι δυσχρωμίες χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες, τις κηλίδες και τις πανάδες. Αίτιο πρόκλησης και των δύο είναι η ηλιακή έκθεση.

Οι πανάδες  δεν είναι επιφανειακές αρκεί μια φορά για να εμφανιστούν, ενώ οι κηλίδες χρειάζεται περισσότερα χρόνια έκθεσης στον ήλιο για να εμφανιστούν.

Στη συνέχεια θα δείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης των δυσχρωμιών, όπως οι πανάδες.