ΡΑΓΑΔΕΣ

Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ραγάδες σε διάφορα μέρη του σώματός τους, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς, των μηρών, των γοφών, του στήθους, των μπράτσων και της πλάτης.

Οι ραγάδες σχηματίζονται στο χόριο, το μεσαίο στρώμα του δέρματος που του επιτρέπει να διατηρεί το σχήμα του. Όταν είναι συνεχώς τεντωμένο, το χόριο μπορεί να σπάσει, δημιουργώντας εξωτερικά αυτό που ονομάζουμε ραγάδες.

Αυτό το είδος των ουλών συμβαίνει όταν το δέρμα δεν επανέρχεται μετά από εγκυμοσύνη, αύξηση του σωματικού βάρους, ή απότομη απώλεια βάρους. Οι ραγάδες συχνά ξεκινούν ως κοκκινωπές ή μωβ και στη συνέχεια γίνονται γυαλιστερές, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται σαν να έχει ασημί ή λευκές γραμμές.

Ραγάδες μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά την εφηβεία, όταν το σώμα συχνά αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Τα αγόρια μπορεί να εμφανίσουν ραγάδες στους ώμους και την πλάτη τους και τα κορίτσια μπορεί να τις εμφανίσουν στους γοφούς, τους μηρούς και τα στήθη τους.

Η Θεραπεία Ραγάδων αποτελούσε πάντα πρόκληση για τον κλάδο της Δερματολογίας, καθώς είναι ένα από τα πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμα δερματικά προβλήματα. Οι μικρές αυτές ραβδώσεις κάνουν την εμφάνισή τους στο δέρμα μας όταν αυτό ξεπεράσει τα όρια της φυσιολογικής ελαστικότητάς του ή σε περιπτώσεις ορμονικών αλλαγών όπου παρατηρείται μείωση του επιπέδου Κολλαγόνου και ινών Ελαστίνης – συνηθέστερα λόγω απότομης ανάπτυξης, αύξησης σωματικού βάρους και εγκυμοσύνης – και αναπτύσσονται συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των ραγάδων. Οι κρέμες, τα gel και οι λοσιόν ενυδάτωσης λειτουργούν κατά βάση προληπτικά, καθώς δεν φθάνουν σε ικανοποιητικό βάθος για να δράσουν, ενώ οι μέθοδοι της τοπικής έγχυσης οξέων Βιταμίνης Α (ρετινοειδών) και Δερμοαπόξεσης έχουν μικρά ποσοστά αποτελεσματικότητας. Η αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπείας εξαρτάται από το είδος, το χρώμα και τη θέση εμφάνισης της ραγάδας, καθώς επίσης και από το πότε εμφανίστηκε.